

Over ons
Het in Rotterdam gevestigde Ensemble Oihua is actief sinds 2018. In deze periode hebben ze verschillende projecten georganiseerd, voornamelijk in Spanje en Nederland. Hun programma’s besteden speciale aandacht aan sociale kwesties en zijn gepresenteerd op belangrijke Nederlandse festivals, zoals Muze van Zuid in Amsterdam, Music Meeting in Nijmegen en het November Music Festival in Den Bosch, onder andere.
Hun project Spain's Silenced Voices is uitgenodigd door het Spaanse Ministerie van Justitie voor de slotact van 1939, Expositie over de Spaanse Republikeinse Ballingschap en is gepresenteerd op festivals zoals The Festival for Democratic Memory and Human Rights, Giulia Tamayo in Soria.
Ensemble Oihua is verbonden met het nationale New Music Now-netwerk, waarmee ze meerdere projecten hebben gecreëerd.
Hieronder volgt een beschrijving van het ensemble, geschreven door het November Music Festival:
"Soms wil je schreeuwen. Uit wanhoop over alle onrechtvaardigheid en oorlogsretoriek in de wereld. Componisten en musici zoeken in deze verwarrende tijden ook naar antwoorden. Ensemble Oihua, opgericht door de Spaans-Belgische componist en violist Saskia Venegas, staat in deze tijd aan de frontlinie met zijn uitvoeringen. Oihua (De Schreeuw) speelt werken van hedendaagse componisten die reflecteren op sociale kwesties en filosofische vragen."

Saskia Venegas Aernouts
Saskia Venegas Aernouts is een Spaanse/Belgische componist, maker van muziektheater en violiste, momenteel woonachtig in Nederland. Venegas benadert muziek als een middel tot reflectie en als een manier om te protesteren tegen de onrechtvaardigheden in de wereld waarin we leven. Door haar werk spreekt ze het menselijke onderbewustzijn en de empathische capaciteit aan, terwijl ze tegelijkertijd persoonlijk kritisch denken bevordert. Haar interesse in menselijk sociaal-politiek gedrag beïnvloedt haar werk aanzienlijk, vaak geïnspireerd door de theorieën van Bertolt Brecht en Augusto Boal. Ze past hun dramaturgische inzichten toe in de creatie van interdisciplinair kunstperformances, waarbij muziek het centrale element van het narratief vormt.
Haar compositiepalet omvat werken voor solo-instrumenten, zoals de cellocyclus “Medusa,” geschreven voor Maya Fridman, die het verhaal van PTSD vertelt door de verborgen narratief van de oude mythe van de mishandeling van Medusa. Haar kamermuziekwerken "A veces, el silencio es la peor mentira" (Soms is Stilte de Grootste Leugen), "Gatos Salvajes" (Wilde Katten) en "The House of Silk - Whispers of the Ebro" behandelen de misdaden tegen de menselijkheid die tijdens het Franco-regime plaatsvonden. Haar symfonische gedicht "At the Aegean Shores," uitgevoerd door het Antwerp Symphony Orchestra en het Basque National Orchestra, reflecteert op haar ervaringen als vrijwilliger in een vluchtelingenkamp op Lesbos in de zomer van 2016.
Haar passie voor interdisciplinair werk omvat samenwerkingen met luminaries zoals de gerenommeerde Zwitserse regisseur Milo Rau voor de producties "Orestes in Mosul" en "Family," en met de Iraakse regisseur Hassan Khayoon voor "Republic of Fear," onder anderen. Venegas is sinds 2019 de oprichter en artistiek directeur van het Nederlandse hedendaagse muziekensemble Oihua (De Schreeuw in het Baskisch), een ensemble dat zich richt op het uitvoeren van werken van hedendaagse componisten die reflecteren op sociale kwesties en filosofische vragen. Haar pleidooi via dit platform omvat het project "Spain’s Silenced Voices," dat ze in 2018 initieerde. Dit project richt zich op het herstellen en tonen van muziek van componisten die tijdens de Spaanse dictatuur onderdrukt of in sommige gevallen vermoord werden. "Spain’s Silenced Voices" werd uitgenodigd door het Spaanse Ministerie van Justitie als afsluitende act voor de 80ste verjaardag van de tentoonstelling over de Spaanse Republikeinse ballingschap in Madrid.
In 2024 en 2025 zal Saskia de Nieuwe Makers-traject volgen op het Music Meeting festival, waar ze twee nieuwe producties zal creëren. Tijdens dit traject zal ze begeleiding krijgen van coaches zoals de gerenommeerde violist en oprichter van het legendarische Amerikaanse Kronos Quartet, David Harrington, de geprezen vocalist, componist, multi-instrumentalist en danser, Guggenheim Fellow en Paul Simon Music Fellows Gast Jen Shyu, en de gerenommeerde componist en artistiek directeur van de muziekorganisatie National Sawdust in New York, Paola Prestini, onder anderen. Venegas heeft een bachelor in klassieke viool, een master in Nieuwe Muziektheater en een tweede bachelor- en masterdiploma in muzikale compositie (onder begeleiding van Wim Henderickx).
Txemi
After finishing his bachelor studies in Bilbao (Spain) on the speciality of French Horn Txemi Etxebarria moved to The Netherlands in order to continue there with the Master study. Besides jazz and piano, he studied four years with the Duch composer Jef Penders. It was then when he decided to start studying orchestra conducting, first in Maastricht and afterwards in Antwerpen, where he obtained successfully the Master degree in that speciality.
After working as an assistant conductor in the Philharmonie Zuidnederland (The Netherlands) and Le Concert Olympique (Belgium) he was chosen to conduct in 2017 the opening concert of the World Music Competition (WMC) in Kerkrade with the Philharmonie Zuidnederland.
He also worked with orchestras like the Staatsorchester Rheinische Philarmonie Koblenz (Germany), The Young Symphony Orchestra of Limburg (The Netherlands) or the orchestra of The National Opera & Ballet Oleg Danovsky (Rumania).
In 2016 Txemi was finalist of the Black Sea Opera Competition and was chosen by Jan Cober to conduct the closing concert of the course ‘Maestro’.
During four years he has been the conductor of Opéra Comique Maastricht and since 2015 Txemi works regularly with several 1stdivision wind bands.
In Spain he has conducted in halls like the Kursaal in San Sebastian and the Baluarte of Pamplona.
In the contemporary music world he has worked with music groups as the Ensemble XXI (Antwerpen) en nowadays he is the conductor of the COMA Maastricht ensemble and the ensemble Oihua (Rotterdam).

Txemi Etxebarria
Na het afronden van zijn bachelorstudies in Bilbao (Spanje) met als specialisatie hoorn, verhuisde Txemi Etxebarria naar Nederland om daar zijn masterstudie voort te zetten. Naast jazz en piano studeerde hij vier jaar bij de Nederlandse componist Jef Penders. Tijdens deze periode besloot hij te beginnen met orkestdirectie, eerst in Maastricht en later in Antwerpen, waar hij met succes zijn masterdiploma in deze specialisatie behaalde.
Na te hebben gewerkt als assistent-dirigent bij de Philharmonie Zuidnederland (Nederland) en Le Concert Olympique (België), werd hij in 2017 gekozen om het openingsconcert van de World Music Competition (WMC) in Kerkrade te dirigeren met de Philharmonie Zuidnederland. Hij heeft ook gewerkt met orkesten zoals het Staatsorchester Rheinische Philharmonie Koblenz (Duitsland), het Young Symphony Orchestra of Limburg (Nederland) en het orkest van de Nationale Opera & Ballet Oleg Danovsky (Roemenië).
In 2016 was Txemi finalist van de Black Sea Opera Competition en werd hij door Jan Cober gekozen om het slotconcert van de cursus 'Maestro' te dirigeren. Vier jaar lang was hij de dirigent van Opéra Comique Maastricht, en sinds 2015 werkt Txemi regelmatig met verschillende 1e divisie harmonieorkesten.
In Spanje heeft hij gedirigeerd in zalen zoals het Kursaal in San Sebastian en het Baluarte in Pamplona. In de hedendaagse muziekwereld heeft hij samengewerkt met muziekgroepen zoals Ensemble XXI (Antwerpen) en momenteel is hij de dirigent van het COMA Maastricht ensemble en het ensemble Oihua (Rotterdam).


Carmen Terol Grau
Carmen Terol is een veelzijdige fluitiste die zich prettig voelt in verschillende muzikale omgevingen. Ze behaalde haar bachelordiploma fluit en fluitpedagogie aan het Real Conservatorio Superior de Música de Madrid, Spanje. Vervolgens studeerde ze voor haar masterdiploma fluit aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, waar ze in 2015 afstudeerde.
Ze heeft gespeeld met verschillende professionele orkesten, zoals het Antwerpen Symphony Orchestra, de Orquesta Nacional de España, de Orquesta de Cámara de España en de Orquesta Opus23, onder anderen. Kamermuziek is haar passie en ze is zeer actief op dit gebied. Ze heeft samengewerkt met Rubik Ensemble en Distractfold Ensemble en is lid van het hedendaagse muziekensemble Oihua. Met deze ensembles heeft ze verschillende samenwerkingsprojecten gerealiseerd met visuele kunst en theater.
Sinds februari 2017 is ze de fluitiste van Proyecto Zarza, een interdisciplinair project ontworpen door Teatro de la Zarzuela in Madrid, waarbij musici, zangers en acteurs samen op het podium komen om het Spaanse muzikale genre van de Zarzuela nieuw leven in te blazen. Naast haar werk als fluitiste is ze fluitdocent aan de MOC Spijkenisse, waar ze ook interdisciplinaires en samenwerkingsprojecten organiseert met MOC-studenten en verschillende verenigingen, zoals Dans Studio KP en de Stichting Zuidwester, die zich richt op mensen met een verstandelijke beperking, waar ze ook als vrijwilliger muziekworkshops geeft.
Panos Gklistis
Panos is geboren in Salamina, Griekenland, waar hij zijn eerste pianolessen kreeg. Zijn muzikale reis begon een jaar voordat hij naar de plaatselijke muziekschool ging; hij begon zijn muziekdocent van de basisschool na te imiteren en speelde alle kinderliedjes die in de klas werden geleerd, thuis na. Een jaar later, toen hij bij de muziekschool kwam, begon hij zijn eerste stukken te componeren.
Tien jaar later verhuisde hij naar Thessaloniki om muziekcompositie en klassieke piano te studeren. Panos heeft als pianist, componist en podiumperformer deelgenomen aan verschillende solo- en kamermuziekconcerten, film- en theaterproducties, installaties en opnames. Hij is ook een ervaren piano- en muziektheoriedocent.
Zijn belangrijkste focus ligt op het verrijken van zijn artistieke taal om op een eenvoudigere, directere en intiemere manier met het publiek te communiceren. Daarnaast heeft hij een bijzondere interesse in nieuw muziektheater. Dit heeft geleid tot de creatie van zijn eigen geënsceneerde werken, waaronder “A Bloody Fruity Opera”, “Gary the Snail” en “Pina Colada”.
Bovendien is hij lid van het DollyPop piano Duo met Theofilos Lamprianidis, het AKOM-ensemble (hedendaags en nieuw muziekensemble) en het IAL-collectief (dat zich richt op interdisciplinair samenwerkingen en improvisatie als vertrekpunt heeft georganiseerd).
Panos heeft een bachelordiploma in compositie (2008, Universiteit van Macedonië, Thessaloniki, Griekenland), een bachelordiploma in piano (2013, Codarts, Rotterdam) en een masterdiploma in piano (2015, Fontys, Tilburg). Dankzij het flexibele studieprogramma van de school kon hij klassieke en hedendaagse piano studeren bij Hans Eijsackers, Hakon Austbo, Ellen Corver, Jelena Bazova en geënsceneerde dramaturgie bij Barbara Duijfjes.


Mayuko Takeda
Mayuko Takeda werd geboren in Hokkaido, Japan, in 1988. Ze begon op 9-jarige leeftijd met het spelen van klarinet en voegde zich bij een leerlingenharmonie.
Van 2004 tot 2007 was ze lid van het HBC Jr. Orchestra, dat te zien was op het HBC-televisienetwerk en in 2007 een tournee door Europa maakte, inclusief optredens in de Smetana Hall (Praag) en het Musikverein (Wenen).
In 2011 behaalde ze een Bachelor of Music aan de Sapporo Otani University, waar haar leraar Noboru Taga was. Datzelfde jaar verhuisde ze naar Rotterdam om aan Codarts, Hogeschool voor de Kunsten te studeren. Ze voltooide haar bachelordiploma in de basklarinet in juni 2015 en haar masterdiploma in klarinet in 2017. Haar leraren waren N. Braithwaite voor klarinet en Henri Bok, Davide Lattuada (Het Concertgebouw Orkest), Romke-Jan Wijmanga (Rotterdams Philharmonisch Orkest) en Fie Schouten voor basklarinet.
Mayuko was een actief lid van het NJO (Nationaal Jeugd Orkest) in 2014-2015 als klarinettiste en basklarinettiste. In oktober 2016 werd ze geselecteerd voor de NPhM (Neue Philharmonie München) als basklarinettiste. Ze heeft ook deelgenomen aan masterclasses voor Luís Gomes (Portugal), José Luis Estelles (Spanje), Sauro Berti (Italië) en Luís “Montanha” Afonso (Brazilië) voor basklarinet, en Michel Arrignon (Frankrijk) voor klarinet, evenals Christopher Redgate (Engeland) voor een masterclass hedendaagse muziek.
Daarnaast is ze actief in de kamermuziek. Ze was lid van het Marbel Ensemble van 2015 tot 2018. Momenteel is ze sinds 2013 lid van het AKOM-ensemble en sinds 2018 van het Lotus Duo.
Robin Eggers
Robin Eggers is an English-German percussionist currently living in Rotterdam, NL.He was born in Würzburg, Germany in 1986.Robin has always had a passion for both music and theatre, and has been on stage as an actor since the early age of 5 and started playing percussion at the age of 7.Robin studied with percussionist and composer Eckhard Kopetzki between 2004-2006 before moving to the UK to study at the Royal Northern College of Music in Manchester, graduating with a Bachelor of Music in 2010.He continued his studies at Codarts Rotterdam Conservatory where he gained a Masters degree in 2014 with a specialization in theatrical percussion.Since moving to the Netherlands, Robin has performed with various ensembles such as Asko-SchönbergEnsemble, Slagwerk Den Haag, Veenfabriek, Ensemble Klang, David Kwecksilber Big Band, Operagroep The Fat Lady and Het Zuidelijk Toneel to name a few.Robin enjoys performing classical contemporary music, however he also has experience in rock, pop, jazz, latin styles and free improvisation.His theatrical work includes a wide range of performances such as the lead actor of a play, as a body percussionist, a member in contemporary music theatre productions, performing in musicals, playing music within circus shows, and performing with a percussion ensemble in Shakespeare’s “Julius Caesar”.Besides his various work as a freelance percussionist, Robin is the drummer of the Art-Rock band Human 2.0, who released their debut album in June 2018.Robin is a passionate and enthusiastic percussion teacher for over 10 years and enjoys passing on his knowledge and experience to future generations.His musical journey has seen Robin perform in Germany, UK, the Netherlands, Belgium, Austria, France, Italy, Cyprus, Turkey, USA and Canada.


Alejandra Rony
Alejandra Rony is een contrabassist uit San José, Costa Rica, waar ze in 2002 haar muzikale studies begon. Op jonge leeftijd maakte ze deel uit van verschillende ensembles en trad ze op in gerenommeerde zalen in Midden-Amerika, waar ze solisten zoals Plácido Domingo begeleidde. In 2010 besloot ze zich verder te verdiepen in de klassieke muziek en reisde ze naar Mexico om een bachelordiploma in muziek te behalen bij de Russische leraar Alexei Diorditsa. Tijdens haar studies werd ze uitgenodigd om te spelen in professionele orkesten, zoals het Minería Symphony Orchestra, de Filharmonische Orkest van de Nationale Universiteit van Mexico, en diverse andere ensembles, waar ze in verschillende zalen in Mexico-Stad en het land speelde.
Op zoek naar grotere uitdagingen reisde ze in 2016 naar Nederland om een masteropleiding te volgen aan Codarts, Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam, onder begeleiding van contrabassist Matthew Midgley. Tijdens deze periode ontwikkelde ze ook een artistiek onderzoek met de titel: “An exploration of the new techniques for solo double bass through the music by Teppo Hauta Aho and Stefano Scodanibbio.”
Alejandra is uitgenodigd om op te treden met de Rotterdam Chamber Music Society-Julien Hervé, Sinfonia Rotterdam-Conrad van Alphen, Metropole Orkest-Vincent de Kort, Doelen Ensemble-Ari van Beek, Amsterdam Symphony Orchestra-Peter Santa, Kamerkoor Akkoord-Wim Dijkstra, Gergiev Festival-Valerie Gergiev, Orchestra of the Americas 2018-Carlos Miguel Prieto, The Fat Lady-Tamir Chasson, en vele anderen.
Ze heeft masterclasses gevolgd bij Miloslav Jelínek, professor aan de Janáček Academy of Music and Performing Arts in Brno, Dominic Seldis, hoofdcontrabas van het Koninklijk Concertgebouworkest, Luis Cabrera, hoofdcontrabas van het Nederlands Philharmonisch Orkest, Edicson Ruiz van het Berlijns Filharmonisch Orkest, en Matthias Hendel van het Deutsches Symphonie Orchester Berlin. Daarnaast heeft ze orkesttraining ontvangen van de Rotterdam Philharmonic Orchestra Academy.
Sara Moreira
Sara Moreira Marques begon haar muziekstudies op zesjarige leeftijd aan het Conservatório de Música Calouste Gulbenkian in Braga, Portugal. Daar voltooide ze in 2008 de cursus Muziektheorie en zangles in de klas van Maria José Ribeiro de Carvalho, waarbij ze de Artistieke en Academische Merken van de school ontving. Ze vervolgde haar studies aan de Escola Superior de Música de Lisboa (ESML), waar ze in 2011 haar bachelordiploma in Klassieke Zang behaalde, in de klas van Luís Madureira. In het jaar daarop was ze betrokken bij de première van de Opera Studio van de school, waar ze de rol van Amore/Erasto vertolkte in Gluck’s Paride ed Elena, onder vocale leiding van Nicholas McNair, muzikale leiding van Pedro Castro en regie van Clara Andermatt.
In 2012 verhuisde ze naar Nederland en werd ze uitgenodigd om deel uit te maken van Meesters en Gezellen, een ensembleproject waarin een groep getalenteerde jonge zangers een volledig kamerkoorconcertprogramma ontwikkelt, gecoacht door Geert Berghs en meesters van het Nederlands Kamerkoor en Capella Amsterdam, onder leiding van Kaspars Putnins. Het jaar daarop begon ze haar masteropleiding Klassieke Zang aan Codarts Rotterdam. In 2015 voltooide ze haar masterdiploma in Klassieke Zang aan Codarts, in de klas van Roberta Alexander.
Sindsdien treedt Sara vaak op als soliste in een breed repertoire dat zich uitstrekt van vroege barok tot hedendaagse muziek, en andere stijlen zoals folk/traditionele muziek en jazz/lichte muziekarrangementen. Daarnaast is ze freelance ensemblezangeres bij verschillende koren, zoals Studium Chorale Maastricht en het Koor van de Nationale Opera. Haar diepgaande interesse in nieuwe muziek komt tot uiting in haar kamermuziekprojecten: SaraS, een duo met de saxofoniste Sarah Wünsche, haar duo met de percussionist Renato Penêda en ensemble Oihua.


Iván Nogueira
Alejandra Rony is een contrabassist uit San José, Costa Rica, waar ze in 2002 haar muzikale studies begon. Op jonge leeftijd maakte ze deel uit van verschillende ensembles en trad ze op in gerenommeerde zalen in Midden-Amerika, waar ze solisten zoals Plácido Domingo begeleidde. In 2010 besloot ze zich verder te verdiepen in de klassieke muziek en reisde ze naar Mexico om een bachelordiploma in muziek te behalen bij de Russische leraar Alexei Diorditsa. Tijdens haar studies werd ze uitgenodigd om te spelen in professionele orkesten, zoals het Minería Symphony Orchestra, de Filharmonische Orkest van de Nationale Universiteit van Mexico, en diverse andere ensembles, waar ze in verschillende zalen in Mexico-Stad en het land speelde.
Op zoek naar grotere uitdagingen reisde ze in 2016 naar Nederland om een masteropleiding te volgen aan Codarts, Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam, onder begeleiding van contrabassist Matthew Midgley. Tijdens deze periode ontwikkelde ze ook een artistiek onderzoek met de titel: “An exploration of the new techniques for solo double bass through the music by Teppo Hauta Aho and Stefano Scodanibbio.”
Alejandra is uitgenodigd om op te treden met de Rotterdam Chamber Music Society-Julien Hervé, Sinfonia Rotterdam-Conrad van Alphen, Metropole Orkest-Vincent de Kort, Doelen Ensemble-Ari van Beek, Amsterdam Symphony Orchestra-Peter Santa, Kamerkoor Akkoord-Wim Dijkstra, Gergiev Festival-Valerie Gergiev, Orchestra of the Americas 2018-Carlos Miguel Prieto, The Fat Lady-Tamir Chasson, en vele anderen.
Ze heeft masterclasses gevolgd bij Miloslav Jelínek, professor aan de Janáček Academy of Music and Performing Arts in Brno, Dominic Seldis, hoofdcontrabas van het Koninklijk Concertgebouworkest, Luis Cabrera, hoofdcontrabas van het Nederlands Philharmonisch Orkest, Edicson Ruiz van het Berlijns Filharmonisch Orkest, en Matthias Hendel van het Deutsches Symphonie Orchester Berlin. Daarnaast heeft ze orkesttraining ontvangen van de Rotterdam Philharmonic Orchestra Academy.
Stefano Sancassan
Stefano Sancassan (Genua, Italië, 1990) begon op 15-jarige leeftijd met het spelen van de altviool en studeerde met lof af bij Fabrizio Merlini aan het Conservatorio Puccini in La Spezia, Italië, waar hij ook Compositie studeerde bij Carlo Galante en Andrea Nicoli. In 2018 behaalde hij een Master of Music (MMus) aan Codarts Rotterdam - Universiteit voor de Kunsten, in de klas van Julia Dinerstein. Stefano nam deel aan masterclasses van onder anderen Nobuko Imai, Maxim Rysanov, Alexander Gordon, Mikhail Kugel, Danusha Waskiewicz, Ula Ulijona, Simonide Braconi. Hij verdiepte ook zijn interesse in historische uitvoeringspraktijk bij Antoinette Lohmann.
Tijdens zijn studie in Rotterdam werd Stefano geselecteerd voor het project “In de baan van... Brahms” – georganiseerd door Noorderkerkconcerten in Amsterdam, waar hij speelde in strijkkwintetten en -sextetten samen met Candida Thompson en Harriet Krijgh – en voor de concerten van de Rotterdam Chamber Music Society “Altviool!”, waar hij de kans kreeg een programma volledig gewijd aan de altviool uit te voeren samen met leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.
Stefano heeft altijd een grote passie voor orkestspel gekoesterd, waarbij hij deelnam aan verschillende jeugdorkesten, zoals het Italiaanse Jeugdorkest, het Luigi Cherubini Jeugdorkest, het Orkest van het Teatro Olimpico di Vicenza, de Young Talents Orchestra E&Y (als Eerste Altviool), en later werkte hij als invaller bij professionele orkesten in zowel Italië als Nederland, zoals de Filarmonica Arturo Toscanini (ook als Co-Principal), Sinfonia Rotterdam, het Orkest van Padua en Veneto, en het Rotterdams Philharmonisch Orkest, onder leiding van onder anderen Riccardo Muti, sir Neville Marriner, Krzysztof Penderecki, Lahav Shani, Alexander Lonquich, Kent Nagano, Wayne Marshall, Leonidas Kavakos, Pascal Rophè, Alpesh Chauhan.
Tegenwoordig werkt Stefano regelmatig als invaller bij PhilZuid en Phion. Onlangs werd Stefano lid van het Libero Ensemble, een strijkorkest gevestigd in Zwolle dat zich richt op het creëren van multidisciplinaire voorstellingen, en van het hedendaagse muziekensemble Oihua.


Nikos Stavlas
De Griekse pianist Nikos Stavlas studeerde aan het Staatsconservatorium van Thessaloniki (Igor Petrin, Diploma en Eerste Prijs, 2003), aan de Universiteit van Macedonië, Thessaloniki (Vinia Tsopela, BMus met onderscheiding, 2005) en aan het Royal College of Music (Yonty Solomon en Kathron Sturrock, Masters Degree met onderscheiding, 2007), financieel ondersteund door zowel de Greek State Scholarship Foundation als door de RCM zelf. Hij behaalde een doctoraat aan Goldsmiths, University of London (Andrew Zolinsky en Keith Potter) over Ludwig van, een film en een muzikale compositie gewijd aan Beethoven door de Argentijnse componist Mauricio Kagel.
Hij is meerdere malen als solist opgetreden met orkesten in Griekenland, Albanië en het Verenigd Koninkrijk en treedt regelmatig op in solo- en kamermuziekconcerten in Griekenland, Spanje, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Hij heeft live-opnames gemaakt voor BBC Radio 3, Catalunya música en de Hellenic Broadcasting Corporation (ERT). Als lid van het Zalas Trio is hij opgetreden in de Purcell Room en de Wigmore Hall in Londen. Met het Tetrachord Piano Ensemble heeft hij repertoire voor 4 pianisten op 2 piano's verkend en stukken in première gebracht die voor de groep zijn geschreven, met name in de Athens Concert Hall. Met de hedendaagse muziekensembles Ciklus en Oihua heeft hij experimentele muziek uitgevoerd in Spanje en Nederland. Met de sopraan Patricia Caicedo heeft hij muziek van Catalaanse en Zuid-Amerikaanse componisten bestudeerd, uitgevoerd en opgenomen.
Nikos gaf al een aantal jaar piano masterclasses voor gevorderde volwassen pianisten aan het Morley College en City Lit in Londen. Als instrumentaal coach begeleidde hij studenten aan de Escola Superior de Música de Catalunya, aan het Royal College of Music in Londen en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij is de hoofdbegeleider van het Barcelona Festival of Song en coacht kamermuziekgroepen bij de Grittleton kamermuziekcursus in het Verenigd Koninkrijk.
Aleksandra Kwiatkowska
Aleksandra Kwiatkowska (1991) is een Poolse violiste die in Nederland woont. In 2021 behaalde ze haar masterdiploma in barokviool met onderscheiding voor haar artistry, onder begeleiding van Kati Debretzeni en Walter Reiter aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2015 voltooide ze haar studies in moderne viool aan de Fryderyk Chopin Universiteit voor Muziek in Warschau, waar ze studeerde bij Julia Jakimowicz-Jakowicz, Jakub Jakowicz en Magdalena Szczepanowska.
Als violiste en kamermuziekspeler heeft ze deelgenomen aan talloze concerten en festivals in Europa, Indonesië en de Verenigde Staten. Ze heeft samengewerkt met groepen zoals 'Il Gardellino,' 'Opera2Day,' 'New Dutch Academy,' 'Collegium Vocale Academy,' 'Das Neue Mannheimer Orchester,' en 'Airport Society Company.'
In maart 2022 bracht Aleksandra haar eerste soloalbum uit met de Violin Solo Sonatas, Op. 3 van Ivan Khandoshkin, gepubliceerd door Etcetera. Sinds januari 2022 speelt ze op een Georg Klotz-viool uit 1796 en een barokboog van André Klaassen, dankzij het Nationaal Muziekinstrumentenfonds in Nederland.


Helena Sousa
Geïnteresseerd in alle muziekstijlen en gespecialiseerd in de wereld van de hedendaagse klassieke muziek, werkt accordeoniste Helena Sousa Estévez zeer actief samen met componisten, zowel als solist als als lid van ensembles of orkesten.
Momenteel gevestigd in Nederland, heeft Helena deelgenomen aan internationale projecten en festivals in verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, Mexico, Zuid-Afrika, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Portugal, Spanje en Nederland. Ze heeft talrijke muziekwerken in première gebracht met ensembles en orkesten zoals de Real Filharmonía de Galicia, het DoelenEnsemble, Ensemble Linea, Vertixe Sonora (lid sinds 2023), Inner Duo (medeoprichter en lid sinds 2020) en Ensemble Intercolor (medeoprichter en lid van 2015 tot 2022).
Helena behaalde haar bachelor in 2015 aan Musikene, Baskenland, Spanje, bij Iñaki Alberdi, en voltooide haar masteropleiding in 2017 aan de Haute École des Arts du Rhin in Straatsburg, Frankrijk, bij Pascal Contet. Daarnaast volgde ze verschillende masterclasses bij musici zoals Juan Carlos Cárcamo, Pedro Pascual, Aníbal Freire, Alexey Artemyev, Anne Landa, Oleg Sharov, Vyacheslav Semionov, Víctor Prieto, Jesús Torres, José María Sánchez-Verdú, Marco García de Paz, Veli Kujala, Geir Draugsvoll, Iñaki Alberdi en Wim Warman, onder anderen.
Naast haar werk als uitvoerend musicus is Helena ook actief in andere muziekgerelateerde gebieden: ze geeft privé muzieklessen en is sinds 2018 verbonden aan de School of Music Rotterdam. Sinds mei 2024 is zij bovendien dirigent van het accordeonensemble Grandioso con Anima in Den Haag.
Daarnaast is Helena lid van SKVR (Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam), een van de grootste centra voor kunsteducatie in Nederland.
Meer info: https://helenasousa.com/